Moedervlekken

Maak je je zorgen over een bepaalde moedervlek? Of zit de moedervlek op een vervelende plaats? Laat hem chirurgisch verwijderen door één van onze plastische chirurgen.

Niet elke moedervlek is kwaadaardig

Een moedervlek is een opeenhoping van verschillende pigmentvormende cellen (vandaar de bruine verkleuring). We noemen dit ook wel een ‘naevus’. Deze kunnen volledig plat zijn of een beetje verheven (dik).

We kunnen moedervlekken grofweg in 3 grote groepen onderscheiden:

  • Goedaardige moedervlekken: zoals het woord het zegt, deze moedervlekken zijn volkomen goedaardig en mogen zonder problemen blijven zitten. Ze worden enkel verwijderd indien je ze niet mooi vindt of op een ongunstige plaats zitten (bv in het aangezicht of onder de oksel). Een iets dikkere moedervlek onder de oksel kan bijvoorbeeld lastig zijn bij het ontharen. Dit kan een indicatie zijn om deze te gaan verwijderen.
  • Onrustige moedervlekken: deze worden plots dikker, kunnen gaan jeuken, doen plots pijn, gaan bloeden of zien rood. Deze tekens van infectie zijn een signaal om deze moedervlekken chirurgisch te gaan verwijderen.
  • Melanomen: dit is huidkanker of pigmentcelkanker. Een melanoom kan zowel uit een goedaardige moedervlek ontstaan als uit een ongunstige moedervlek. Een oorzaak kan bijvoorbeeld (onbeschermd) zonnen zijn.
15011verschil-melanoom-moedervlek.jpg
15031vervelende-moedervlekken-gelaat.jpg

Kan een moedervlek enkel chirurgisch verwijderd worden of ook met de laser?

Enkel en alleen (epi)dermale naevussen (dit zijn moedervlekken die zich beperken tot in de opperhuid) kunnen met de laser verwijderd worden, na goedkeuring van de dermatoloog. Deze moedervlekken zijn wat verheven en kunnen vaak gemakkelijk zonder littekens verwijderd worden. Alle andere moedervlekken of naevussen kunnen (goed of potentiëel kwaadaardig) chirurgisch worden verwijderd.

Na het verwijderen zal het letsel worden opgestuurd naar het labo voor anatomopathologisch en histologisch onderzoek, zo wordt nagegaan of de moedervlek mogelijks kankercellen bevat en in zijn totaliteit is verwijderd. Hiervoor dient u een klevertje mee te brengen zodat u een deel van de labokosten achteraf kan terugtrekken van de mutualiteit.

Hoe verloopt het chirurgisch verwijderen van een moedervlek?

Het verwijderen van een moedervlek gebeurt onder plaatselijke of lokale verdoving: je hoeft hiervoor dus niet in slaap. Je hebt de keuze om eerst op consult te komen en nadien een afspraak in te plannen om het op een ander tijdstip te laten verwijderen (bijvoorbeeld wanneer er nog vakantieplannen zijn). Mocht je het graag in 1 moment inplannen, kan je dit zeker bespreken met het secretariaat.

Het chirurgisch verwijderen van een moedervlek duurt gemiddeld 15 tot 30 minuten. De moedervlek wordt afgetekend en het gebied wordt steriel afgedekt. Door de plaatselijke verdoving voel je al snel niets meer waardoor de chirurg over kan gaan tot de excisie. Het moedervlekje wordt nadien opgestuurd voor verder onderzoek. Je ontvangt hier in principe geen bericht meer van wanneer alles goedaardig blijkt te zijn. In andere gevallen zal je gecontacteerd worden voor verdere opvolging.

Afhankelijk van de locatie (aangezicht, rug, arm) mogen de draadjes er na 7 tot 14 dagen uit. Ook voor dit kan je gratis bij ons terecht. Nadien krijg je nog voor enkele dagen steristrips op en smeer je achteraf gedurende enkele maanden een littekenzalf op het litteken.
Hou het litteken uit de zon (of smeer een zeer hoge SPF zonnebescherming) gedurende anderhalf jaar.

Hoeveel kost het verwijderen van een moedervlek?

Moedervlek verwijderen (chrirugisch) vanaf € 310

Prijzen zijn een vanaf-prijs in euro. Deze schommelen afhankelijk van je persoonlijke situatie. We bezorgen je een individuele en correcte offerte na een eerste consult.

Zit je na het lezen nog met vragen? Bekijk dan zeker onze vraag & antwoord-pagina of contacteer ons voor meer informatie. Overtuigd? Maak dan een vrijblijvende afspraak in één van onze praktijken. Je kan je consultatie ook online plannen in de agenda van je specialist.

Een behandeling of ingreep gepland? Op deze pagina vind je alle tips die je nodig hebt voor een optimale voorbereiding.

calender-arrow-wide

Maak een afspraak

Een afspraak bij Belgian Beauty Clinic is geheel vrijblijvend. Contacteer ons, en kom met een gerust hart eens langs. Onze specialisten luisteren naar jouw wensen en staan je graag bij met al je vragen.

arrow-quotes

Bedankt voor de goede zorg...top grt linda

Linda