5 tips voor een vlot herstel na je operatie

Een goede voorbereiding is vaak het halve werk, en dat geldt ook voor het herstel na een operatie. Door enkele kleine aanpassingen te maken in je levensstijl, kun je het herstelproces aanzienlijk verbeteren. Wij geven alvast vijf waardevolle tips om jezelf en je lichaam voor te bereiden op een soepel herstel.

Stop met roken

Ben je een roker? Dan zullen onze artsen je altijd adviseren om te stoppen met roken voor je operatie. Roken vermindert namelijk de zuurstofvoorziening in je bloed wat het genezingsproces vertraagt en het risico op complicaties aanzienlijk hoger maakt dan bij een niet-roker. Idealiter stop je 6 weken van tevoren en hou je dit vol tot minimaal 6 weken na je ingreep.

Gezonde voeding

Het is zeker niet nodig om op dieet te gaan voor je operatie. We adviseren echter wel om bewust met voeding om te gaan in de laatste weken voor je ingreep. Kies voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en eiwitten, omdat deze bijdragen aan het herstel van beschadigde weefsels. Je kan een gezond voedingspatroon eventueel ook nog aanvullen met supplementen zoals vitamine A, C, D, magnesium en zink.

Beweeg voldoende

Een fit lichaam zorgt ervoor dat de zuurstoftoevoer in je bloed optimaal is, wat vervolgens bevorderlijk werkt op de wondgenezing na een ingreep. Ook als je niet sportief aangelegd bent, kunnen enkele stevige wandelingen alvast een positief effect hebben.

Drink voldoende water

Vergeet je lichaam ook zeker niet voldoende te hydrateren.Water ondersteunt niet alleen de genezing, maar helpt ook om medicatie effectiever op te nemen en afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. 

Maak je leefomgeving herstelvriendelijk

Na je ingreep zal je een tijdje moeten rusten, zorg er daarom voor dat je jezelf die rust ook kan gunnen. Zorg voor een lege agenda, voorzie hulp waar nodig en geef je huis van tevoren al een grondige poetsbeurt. Zo voorkom je onnodige stress, want ook stress heeft een nefast effect op je herstel.

Een operatie kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak en aandacht voor je lichaam, kun je het herstelproces optimaliseren. Onthoud dat elk herstelproces uniek is, dus pas deze tips aan jouw specifieke situatie aan in overleg met je chirurg.

calender-arrow-wide

Maak een afspraak

Een afspraak bij Belgian Beauty Clinic is geheel vrijblijvend. Contacteer ons, en kom met een gerust hart eens langs. Onze specialisten luisteren naar jouw wensen en staan je graag bij met al je vragen.

arrow-quotes

Bedankt voor de goede zorg...top grt linda

Linda